Objavljeno: 27. Avgust 2008 20:09 Naslov sporočila: Zvezdic je dovolj
Malo sem razmišljal o ocenjevalnih kriterijih v galeriji... Zdi se mi, da vse preveč ljudi lima po 5 zvezdic popolnoma povprečnim ali le rahlo nadpovprečnim slikam, hkrati pa se mnogi bojio zgrešenim posnetkom počiti 1 ali 2. Jaz menim, da mora vsak ocenjevalec oddati iskren glas, saj je fotograf z odddajo slike v glasovanje ravno za to zaprosil.
Ampak kar me res moti je to, da veliko število visokih ocen razvodeni ocene redkih vrhunskih posnetkov. Dajte se vzet malo v roke in limat 5-ke samo tistim slikam, ki imajo nesporen potencial za fotko tedna ali celo meseca (če bi to bilo). Povedano drugače; tudi ob rednem ocenjevanju, ne moreš dat več kot ene do dveh 5-k na teden. 5 je ocena za vrhunski presežek, ki je brez kakršnih koli napak (vsaj ne takih, ki ne bi dopuščale debate), ne pa trenutno navdušenje nad posamičnim aspektom fotke (naj si bojo to joški, ostrina, zoom efekt, mini-dof, sončni zahod, odpičen model ali kaka drugi poceni prijem).
Evo vam kosti. Glodajte! _________________ Blog - Portfolio[/size
Objavljeno: 27. Avgust 2008 21:32 Naslov sporočila:
Že stokrat povedano. Psi lajajo karavana gre dalje. Vsi raje ne ocenijo kot dajo oceno nižjo od 5. Tudi sam sem imel nemalokrat probleme zaradi svojega iskrenega komentiranja. Odzivi so bili užaljenost ali celo povračilni ukrepi, Čeprav mislim, da sem vedno argumentiral slabšo oceno. Razen, če res ni bilo vredno izgubljati besed - objavljen zmazek, za katerega se avtor dejansko sploh ni potrudil in je kar nekaj, objavil kar tako. Objavil, da je objavljeno. Za foto tedna, se skoraj vedno glasuje po bolj splošnem okusu, glasuje se za nekaj ustaljenega in že videnega. Zadnje čase sicer tega ni, a recimo še lansko leto so velikokrat zmagale prav kmetavzarske fotke.
Tudi meni gre na bruhanje ko vidim da ima povprečna fotka povprečje recimo 4.92, medtem ko ima vrhunski presežek celo nižji, tako kot ima nižji skupni seštevek. AMpak saj to je nekako logično. Če je nivo višji, ga marsikdo ne razume. In razni bedaki, s svojimi kretenizmi občasno preženejo še kakšnega od tistih redkih vrhunskih fotografov, ki objavljajo v galeriji. Ampak to se dogaja povsod. To je net. Debilnost se zaradi anonimnosti potencira vsaj na kvadrat.
Administracija proti neumnost in nerazgledanosti žal nikakor ne more ukrepati. Področje je subjektivno in neizmerljivo (ni kršenja pravil itd). Zato se je treba, kot je bilo že miljonkrat povedano, sprijazniti s tem, da boš dobil vse vrste ocen in komentarjev pod svoje fotke. To je neizogibno. Torej boš tudi bral vse vrste komentarjev pod fotkami v galeriji. Bral boš izvrstne in poučne komentarje (žal preredko) in bral boš nebuloze. Idiotizme ljudi, ki sploh ne vejo kaj pišejo. Lažne moraliste. Komentarje ljudi, ki znajo povedati samo da je fotka prežgana. In komentarje pipetkarjev. Poglejte malo tuje portale. Tam se v galerijah veliko več posveča zgodbi v fotografiji, izpovednosti, kaj fotka izžareva, kaj prikazuje. Tehnična plat sledi šele za vsem tem. Sam sem sicer ZELO, hvaležen tej tehnični usmeritvi komentiranja na slovenskih portalih, na vseh po vrsti je enako (prežgana, ni dovolj ostra, stresena). Namreč ravno zato sem izpilil tehniko v nulo. Žal bi si v začetni fazi fotkanja želel malo več različnih ne-tehničnih pogledov na fotko. No to sem pa potem bolj dobil na photo.netu. Torej povsod dobiš nekaj. Nikjer vsega. _________________
Objavljeno: 28. Avgust 2008 07:56 Naslov sporočila:
Lepo povedano, Noob! Dodali bi še tole; ko vidiš "kmetavzarsko" fotko, je včasih razvidno, da gre za začetnika, ki išče svoje prve izkušnje. V takih primerih je bolj pametno v sliki poiskati kvalitete, glede napak pa podati rešitve. Začetnik običajno ne razpozna niti pravih kvalitet niti napak, zato mu je treba malo podati roko. Ampak pri pametnjakovičih pa ni milosti _________________ Blog - Portfolio[/size
Objavljeno: 28. Avgust 2008 08:06 Naslov sporočila:
Mogoče pa bi še administracija izbirala fotografijo tedna. Podobno, kot to počnejo na Photo.net-u. Bi imeli pač dve fotki tedna, s tem, da bi pri "ljudski fotki" izbirali med prvemi tremi-štirimi fotkami. _________________ blogam tukaj http://scfotoblog.blogspot.com/
filmčke pa blogam tukaj http://photosc.blogspot.com/
Objavljeno: 28. Avgust 2008 08:11 Naslov sporočila:
Noob pod vse se podpišem, kar si povedal. Poglej, zadnjič sem imel podobno tematiko na tako temo. Enostavno mi je jasno, da so se nekateri slovenski fotografi umaknili s teh portalov, ker so jim začeli eni mali mulci, ki samo gledajo, da bi imeli čim dražji aparat in lens, mešat štrene v poznavanju fotografije in kompozicije ter tehnike same, medtem pa niso uspeli sami naredit niti eno dobro fotko, ki bi padla v oči in bi lahko rekli, da je odlična.
In kakor mi je rekel Izo, da naj ne gledamo na slo-foto kot na portal, kjer lahko pričakujemo top pro komentarje, temveč je to portal namenjen predvsem amaterjem in takim, ki sploh še ne vedo kaj je dslr. Nič hudega. Tako pač je. Bi pa bilo odlično, če bi imeli kakšen tak malo bolj pro sajt, kjer bi se dalo razpravljat o kvaliteti fotografije in njeni sami vsebini.
Zato jaz pravim, da so ocene na tem portalu izključno relativne in nerelevantne.
Pa naj ne bodo užaljeni ustanovni člani te ga portala, ker oni niso nič krivi. Beseda teče le o prevelikem balastu fotografov, ki zelo malo delajo ali skoraj nič ter o velikih komentarjih in nedorečenem ocenjevanju.
Pridružen/-a: Jan 15, 2003 Odg: 5316 Kraj: Slovenija
Objavljeno: 28. Avgust 2008 08:15 Naslov sporočila:
Kaj pa, če bi v galeriji omogočil članom, da lahko določijo kdo jim lahko komentira fotografije (recimo samo člani na listi prijateljev) in kdo jim ne?
In pa komu so fotografije vidne. _________________
Pridružen/-a: Nov 24, 2004 Odg: 2022 Kraj: Ljubljana - Savinjska
Objavljeno: 28. Avgust 2008 08:27 Naslov sporočila:
problem je predvsem v tem, da je sedj galerija in cakalnica...
in prej ko je bila komisija, se je vsem pol zdelo, da ce je pa fotka prisla v galerijo, je pa ze bila presezek, in tako je se sedaj
ne pravim da bi se mogla cakalnica ukinit, ker zdaj smo v galeriji saj reseni unih najihujsih fotk, se vedno se mi pa zdi, da so ocene v galeriji previsoke, sej sploh ni fotke ki bi imela oceno manj kot 4,5 _________________
Pridružen/-a: Mar 04, 2003 Odg: 7428 Kraj: črnomelj, slovenia
Objavljeno: 28. Avgust 2008 08:28 Naslov sporočila:
mici je napisal/a:
In kakor mi je rekel Izo, da naj ne gledamo na slo-foto kot na portal, kjer lahko pričakujemo top pro komentarje, temveč je to portal namenjen predvsem amaterjem in takim, ki sploh še ne vedo kaj je dslr. .
hmm, ne vem, če sem se izrazil točno s temi besedami, sem pa omenil, da je portal takšen, kot so pač uporabniki. če bodo uporbniki delali na kvaliteti, so bo avtomatsko poznalo pri vsem tudi na komentarjih. je pa treba upoštevat, da je pri tako velikem številu uporabnikov težko izluščit tisto res najboljše in to bo pač zmeraj problem, ne glede kaj nardiš, saj število samo raste.
definitivno bi tudi sam rad videl oddelek strani, če ne koplet stran, ki bi gledal na fotografijo malce drugače, vendar kot pravim, to nas premakne v čito druga vode, tako kadrovsko, kot filozofsk in ne vem še kaj. glede, da vač ali manj bazira na prostovoljni bazi nekaj zanesenjakov (poleg luca jasno, ki skoraj vse nardi), si težko predstavljam, da je tak projekt možno speljat poleg vseh služb in drugih obveznosti, ki jih imaj(m)o tisti, ki kaj prispevajo k razvoju portala. _________________ http://blog.slo-foto.net/izotov/
Objavljeno: 28. Avgust 2008 11:12 Naslov sporočila:
sanja je napisal/a:
... ocene v galeriji [so] previsoke, sej sploh ni fotke ki bi imela oceno manj kot 4,5
My point exactly! To sem hotel povedat v prvem postu. "Zvezdic je dovolj" v bistvu pomeni, da obstajata lahko tudi samo dve ali tri, in da je razpon 5-ih za te namene dovoljšen (sploh ob računanju povprečja na 2 decimalki). _________________ Blog - Portfolio[/size
Objavljeno: 28. Avgust 2008 12:58 Naslov sporočila:
se strinjam z napisanim v tej temi , a bi še dodal da samo na povprečje je nesmisel gledat, ker ena 5 ka je povprečje 5 medtem ko ma neka druga slika 30 ocen pa povprečje recimo 4.7
mislim da tu ni debate o tem kaj je boljše,
sam komentiram ogromno, včasih bolj konstruktivno drugič manj,
verjetno sem komu že presedo, nekateri so pa pohvalili komentiranje,
Problem ki ga sam opažam je to, da tisti ki se tukaj res spoznajo na fotografijo premalo komentirajo, itq se razume če je neka fotografija zmazek , pač move on.
Če pa se vidi da se je avtor potrudo, skušal, bi mu pa le lahko pomagali z kakšnim vsaj malim nasvetom, ki ga vaše fotografsko znanje premore.
Še ena taka grda stvar pa je ko se nekdo za slabšo oceno maščuje,
osebno bi takim, se maščujejo recimo 3 krat prepovedal oddajanje fotografij
za določeno časovno obdobje.
ter še dodatek:
lahko bi se uvedla neka "galerija presežkov" v kateri bi imele prostor samo fotografije, ki bi ( govorim na pamet) imele seštevek ocen vsaj 60 z povp. oceno 4.5 ali več. Tako bi si človek lahko tam pogledal res tiste presežke brez da si pomešani z fotografijami komaj presegajo sivo povprečje kot ga nekateri poimenujete.
Objavljeno: 28. Avgust 2008 13:18 Naslov sporočila:
piXi je napisal/a:
lahko bi se uvedla neka "galerija presežkov" v kateri bi imele prostor samo fotografije, ki bi ( govorim na pamet) imele seštevek ocen vsaj 60 z povp. oceno 4.5 ali več. Tako bi si človek lahko tam pogledal res tiste presežke brez da si pomešani z fotografijami komaj presegajo sivo povprečje kot ga nekateri poimenujete.
to je dobra ideja.... Luc? _________________ Blog - Portfolio[/size
Pridružen/-a: Mar 20, 2006 Odg: 201 Kraj: Postojna
Objavljeno: 29. Avgust 2008 11:06 Naslov sporočila:
Se strinjam s Sanjo. Kako naj nekdo da enko sliki, ki je prišla v galerijo??
Včasih pograšam čase, ko še ni bilo čakalnice in galerije in smo se pod slikami dosti bolj užigali. Sedaj pa je zavladala nekakšna otopelost. Se spomnim navdušenja nad čakalnico/galerijo sedaj pa... Kako je že rekel Prešeren? Srce je prazno, sreče ni, nazaj si up in strah želi.
Ne vem, meni je bila galerija bolj zanimiva včasih, ko so se pod slikami bolj razpisali, pa če tudi se je našla kakšna debilnost in je padel kak cvek iz maščevanja.
Če hočemo še kaj drugega kot 4* in 5*, je treba omogočit ocenjevanje v čakalnici. Razen tega bi iblo fajn, če bi se v kategorijah (portret, makro...) videle tudi slike iz čakalnice. Kako naj sicer nekdo, ki recimo obvlada portretno fotografijo preveri kaj folk ustvarja na tem področju in kritizira tudi tiste ki niso prišli v galerijo? _________________ Kdor kadi sto let, dolgo živi.
Objavljeno: 30. Avgust 2008 11:58 Naslov sporočila:
@ nikio, ob branju nekaj tvojih komentarjev, sem zasledil nekaj nelogičnosti,
nasplošno se strinjam zglede zvezdic, a je po mojem mnenju nesmisel v isti "koš" dajat primer : portret in fotografijo konjev gre za povsem dve različni stvari ki bi se morali ocenjavati posamično
se ti ne zdi ?
ps. raje sem debato odprem tu kot pa pod kakimi slikami kjer bi bilo nefer do avtorja
ps.2 : nič slabega ne mislim z tem , le stvar razmišljanja
Objavljeno: 07. September 2008 20:10 Naslov sporočila:
Vsako fotografijo ocenjuješ znotraj žanra, to je itak logično. Dober portret sije med portreti, dobra krajina med krajinami, normalno. Vsaka zvrst ima svoje težavnosti, ki pogosto niso neposredno primerljive. Ravno zato ocenjuješ znotraj meril, ki veljajo za neko zvrst. Nek avtor je pred kratkim pod Narava objavljal digitalne manipulacije, zato mu več kot 2 piki nisem mogel dat... Ker je naravoslovna fotografija nekaj povsem drugega in ima svoje zahteve (ena od njih je tudi določena verodostojnost motiva, zato ne moreš kar počez malat oranžno-viola vinjet in podobnega). Strinjamo se pa tudi, da najboljše fotografije presegajo svoj žanr in sijejo nad vsemi.
Za orientacijo, da ne bo dolgih nosov v galeriji, sem oblikoval eno lestvico:
5 - izjemen presežek
4 - izvrstna fotografija, vendar malo zmanjka do nebes
3 - solidno izvedena fotografija, vendar z napakami (ali rahlo neizvirnostjo)
2 - sivo povprečje, verjetno tudi precej napak oz. neizvirno
1 - slabo, ogromno napak, zlajnan motiv
0 - polomija
Sicer pa sem v resnih dvomih, da bi sploh še ocenjeval ali objavljal v galeriji na Slo-Foto, ker je nivo ocenjevanja v splošnem zelo nizek. Večinoma smo priča bodisi totalni ignoranci do začetnikov in tistih, ki iščejo napredek (takih ni malo), po drugi strnai pa zlajnani motivi in poceni finte iz strani nekih drugih začetnikov neupravičeno dobivajo 5 zvezdic s komentarjem "Waw... odlično!"
Jaz tu ne objavljam zato, da bi si gradil reprezentativen portfolio (to počnem na photo.net), pač pa objavljam raje take posnetke, kjer želim, da me nekdo opozori na napake in izboljšave, saj se s tem nekaj naučim. Žal se vedno manj dobrih članov vključuje v argumentirane debate, zato me je počasi minila volja tudi do objavljanja (kar ob prej povedanem niti ni čudno). Sem pa hvaležen nekaterim kolegom za njihov trud, ker so mi njihovi komentarji pogosto odprli poti za ustvarjanje in razmišljanje. In tega je vse manj oz. skoraj nič več. _________________ Blog - Portfolio[/size
Objavljeno: 07. September 2008 20:59 Naslov sporočila:
Poleg talanja zvezdic na lepe oci, me moti pipetkarstvo pri komentiranju, zato tudi mislim, da zaradi tega marsikdo raje ne objavi fotke.
Torej, tu sta dva problema na cisto nasprotnih polih: brezvezno talanje petic in brezvezno oz. pretirano pametovanje pri komentiranju, _________________ "Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon) http://blog.deniszupan.com/strobist-slovenia/
Objavljeno: 07. September 2008 21:25 Naslov sporočila:
Stvar je na vseh Slovenskih portalih enaka. Ravno par dni nazaj sem komentiral fotko na enem izmed fotografskih portalov. Napisal sem pač čisto realno mnenje pod fotko, ki je sicer prej dobila veliko dobrih ocen. Nisem se strinjal z njimi, argumentiral in ocenil s povprečno oceno.
Avtor mi je napisal naj provociram drugje.
Takle mamo, taka je Slovenska mentaliteta. Tega ne bo izkoreninil nihče. Lahko le ščijemo proti vetru. Kaj dosti, se pa dolgoročno ne bo spremenilo. Spremeni se lahko le vsak sam. Da se jih bo spremenilo dovolj, bo pa še trajalo . _________________
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas Pojdi na stran 1, 2Naslednja
Stran 1 od 2
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu